SZ&S Group Kft.
AZ INGATLANKEZELŐ
1074 Budapest, Hársfa u. 10/B. Postacím: 1400 Budapest, Pf.: 66.
Telefon: 322-0265, 322-4643, 478-0464 E-mail: iroda@szsgroup.hu

INGATLAN ÁRVERÉS FELGYORSULHAT

A lakások közös költségével fűtési díjával elmaradó adósokkal szemben a társasházaknak csak szűk mozgástere van:  fizetési meghagyást kibocsátását kérheti majd ha az jogerőre emelkedik, akkor végrehajtást kérhet.Jelzálogbejegyzést a társasház csak jogerős ítélet vagy az adós hozzájárulásával (:-)) jegyeztethet be a földhivatalnál az adós tulajdononi lapjára.

Vannak olyan végrehajtási ügyek, ahol 3-4 éve nem történik érdemi előrelépés, főleg a banki hiteles lakásoknál, ahol a legnagyobb hitelező a bank (és rendszerint az első is a sorban, ha fizet az adós).

Általában –ha minden feltétel adott-, akkor minimum egy év elteltével kerül egy lakás árverésre, azonban a végrehajtási törvény idén életbe lépett módosítása akár a felére is rövidülheti ezt az időt. Az adós lakását egyszerűsített eljárásban is értékesíteni lehet. Erre a megoldásra azonban csak akkor nyílik lehetőség, ha a hitelező és adósa a legfontosabb kérdésekben előre megállapodik. Banki hitelszerződésnél főként abban, hogy a fizetés megállásakor a bank mikor és főként milyen áron adhatja el a kölcsön fedezetéül szolgáló lakást. Ha tehát a bank egy ilyen tartalmú papírt is aláíratott ügyfelével, az általános eljáráshoz képest jóval rövidebb idő alatt árvereztetheti el a lakást és ezzel együtt várhatóan a többi hitelező (pl. a társasház) is megkaphatja a követelését.

Mindezek persze apró lépések de nem elégségesek, mert egy társasházban a nem fizető tulajdonos helyett gyakorlatilag a többi tulajdonos fizet.