SZ&S Group Kft.
AZ INGATLANKEZELŐ
1074 Budapest, Hársfa u. 10/B. Postacím: 1400 Budapest, Pf.: 66.
Telefon: 322-0265, 322-4643, 478-0464 E-mail: iroda@szsgroup.hu

CSOK LÁZBAN ÉG AZ ORSZÁG

A tavalyi bejelentés szerint 10 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást, 10 millió forint kedvezményes kamatozású hitelt lehet igénybe venni, valamint új építés esetén még az ÁFA-t is vissza lehet igényelni 5 millió forintig. Ez összesen 25 millió forintnyi támogatás, amiből 10 milliót kell visszafizetni kis kamat mellet.

Aztán jöttek a módosítások, javítások, kiterjesztések, szigorítások. Most nagyjából így áll a CSOK:

Szigorú feltételek:

 1. A CSOK igényléséhez szükséges a büntetlen előélet vagyon elleni bűncselekmények tekintetében. Erről erkölcsi bizonyítvány benyújtásával kell, úgymond, “nyilatkoznia” az igénylőnek.
 2. Az igénylőnek igazolnia kell, hogy az elmúlt 5 év során nem kötelezték jogosulatlanul felvett CSOK vagy szocpolos kedvezmény visszafizetésére.
 3. Az ingatlan eladója és vevője nem lehet közeli hozzátartozó, céges eladó esetén a vevő nem lehet tulajdonos.
 4. 5 éven belül eladott lakás vételárát nem kell visszaforgatni a vásárlásba
 5. Házastársak vagy élettársak esetén mindkettőnek tulajdonossá kell válnia.
 6. Új lakóingatlan építésekor vagy vásárlásakor legfeljebb 3 gyerek vállalható előre, minden más célra maximum 2 gyerek. 1 gyerek vállalása esetén 4 év, 2 gyermek esetén 8 év alatt kell megszületnie a gyermeknek. 3 gyerek vállalásakor 10 év alatt kell megszületni a gyermekeknek.

Enyhítések:

 1. Az ingatlan energiahatékonysági szintjét nem kell figyelembe venni a CSOK összegének megállapításánál (nincs 10, 20 vagy 30%-os energetikai bónusz).
 2. Nincs 160 m2-es felső mérethatár, tehát bármekkora hasznos alapterületű ingatlanra igényelhető a CSOK.
 3. Bármilyen értékű ingatlan megvásárlásához felhasználható a támogatott hitel
 4. A támogatást igénylőnek nem kell eladnia a nevén lévő akár új, akár használt ingatlant
 5. Külföldön szerzett biztosítási jogviszony (vagyis külföldi munkahely) is beleszámít a féléves, biztosításban töltött időszakba.
 6. Az előre vállalt gyerekek esetén elég, ha csak az egyik szülő 40 év alatti.
 7. A nem felsőoktatási intézménybe járó gyerekeket 16 év helyett 20 éves korig, a felsőoktatási intézmény nappali tagozatra járó gyermeket 25 éves korig lehet figyelembe venni az igénylésnél.

A 10 milliós támogatást 3 gyerektől lehet igényelni, de vannak itt kiegészítések:

 1. Kizáró ok, ha az igénylő a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) nyilván van tartva, vagyis – közkeletű nevén – BAR-listás.
 2. Csak az igényelhet CSOK-ot, aki az igénylést megelőzően – a normál CSOK-nál előírt 180 nap helyett – legalább 2 évig folyamatosan biztosított volt, vagyis –erősen leegyszerűsítve – volt munkahelye. Ezen belül fontos, hogy az igénylést közvetlenül megelőző 180 napban keresőtevékenységet végzett. A keresőtevékenységbe nem számít bele a közmunka!
 3. Jelentős szigorítás, hogy ha a felvett CSOK összegét vissza kell fizetni, mert a vállalt gyermek nem születik meg (reméljük, ilyen minél kevesebb lesz!), akkor a késedelmi kamat mértéke a Ptk. szerinti normál kamat ötszöröse.

Más a helyzet, ha bővíteni akar vagy használt lakást venni és meg van a 3 gyerek:

Bővítés

 1. A legfontosabb tudnivaló, hogy használt lakás vétele vagy bővítése esetén nem jár a 10 milliós CSOK. Jár viszont, ha a tetőtérbeépítést a család a törvény előírása szerint oldja meg, és hajlandó vállalni a különleges tetőtérbeépítéssel járó nyűgöt.
 2. Használt lakás vételéhez és bővítéséhez egyaránt ugyanannyi CSOK jár. Vásárláshoz a teljes összeg kiutalásra kerül, bővítés esetén viszont csak a bekerülési költségekkel arányos rész!

Vásárlás

A megvenni kívánt használt lakás hasznos alapterülete legalább 60 m2 legyen. A támogatás mértéke:

 • 60–75 m2: 1,32 millió forint
 • 76–90 m2: 1,65 millió forint
 • +90 m2: 2,2 millió forint

4 vagy több gyermek esetén az ingatlannak legalább 70 m2-esnek kell lennie. A támogatás mértéke:

 • 60–85 m2: 1,76 millió forint
 • 86–100 m2: 2,2 millió forint
 • +100 m2: 2,75 millió forint

Néhány fogalom...

Tetőtér: a beépítés csak akkor támogatható CSOK-kal, ha a tetőtérben egy teljesen új lakóegység jön létre: önálló vízóra, villanyóra stb., saját konyha, fürdő, wc, lakószoba, ráadásul a házat ilyen esetben társasházzá kell nyilváníttatni, és ennek a jogintézménynek minden további nyűgjét viselni kell – ha valaki trükközni akar, és nem valóban önálló lakóegységet hoz létre a háza tetején.

Felújítás (bővítés nélkül): sajnos nem. Felújításhoz nem vehető igénybe a CSOK. Erre a témára nem is kell több betűt fordítani.

Gyerek: már a 24 hetes magzat is meglevő, nem pedig vállalt gyermeknek számít.
Gyermeknek számít minden gyermek, akik még nincs 20 éves, vagy 20 és 25 év között van, de felsőoktatásban, nappali tagozaton tanul, illetve elmúlt 20 éves, de megváltozott munkaképességű legalább egy éve, vagy egy év alatt ez az állapota nem szűnik meg.
Gyermeknek számít tulajdonképpen minden gyermek, legyen örökbe fogadott vagy természetes gyermek, akár külön házasságokból hozták őket a házasságba a szülők, akár nem.

 

Persze még nagyon sok kérdés van a CSOK körül és annak alkalmazása sem egszerű, sok esetben a bankok is kissé bizonytalanok az információáradatban (és a folymatos változtatások miatt). Minden esetre az ingatlanfejlesztők már ráugrottak, az ingatlan hírdetésekben már külon CSOK-os mappák vannak.

Egy biztos: aki a lehetőséggel Élni tud, az tegye meg, még ha riasztó is kissé annak szabályozási bonyolultsága.

ps.: aki a CSOK-ba nem fér be, az a "lakás-lotton" (amit most tárgyal a parlament) próbálhat majd szerencsét...

forás: hiteltudakozó