SZ&S Group Kft.
AZ INGATLANKEZELŐ
1074 Budapest, Hársfa u. 10/B. Postacím: 1400 Budapest, Pf.: 66.
Telefon: 322-0265, 322-4643, 478-0464 E-mail: iroda@szsgroup.hu

KONDENZÁCIÓS KAZÁNÉ A JÖVŐ ...DE VANNAK GONDOK

Egy 2009-es EU direktíva alapján 2013-ban hozott EU végrehajtási rendelet alapján  2015 szeptember 26-tól illetve a magán személyek részére 2016 június 30.-ig már csak kondenzációs gázkazánokat lehet forgalomba hozni, a rendelet azonban tartalmaz egy kivételt is.
A rendeletben írt határidőktől kizárólag olyan kazán helyezhető üzembe, amelynek hatásfoka eléri, vagy meghaladja a 86%, de kisebb (30kW) teljesítményű kazánoknál ez 76% kell legyen. Ezt a szintet jelenleg csak a kondenzációs kazánok tudják teljesíteni. A korlátozás az Európai Unió minden tagországában automatikusan életbe lép, így Magyarországon is. Természetesen nem arról van szó, hogy a működő kazánokat mindenképp le kell cserélni, de újonnan már csak a 86% hatásfok fölöttiek helyezhetők üzembe.

Az eredeti direktíva tartalmazza, hogy a gyűjtőkéménnyel rendelkező társasházak lakóinak ezt követően is engedélyezik a hagyományos kazán vásárlását, illetve használatát, ez azonban a magyar szabályozásból kimaradt sajnos.

Az műszakilag igazolt, hogy a kondenzációs kazán sokkal takarékosabb és környezetkímélőbb mint a hagyományos, ugyanakkor a gyűjtőkémények átalakítása és az azonos kéménybe kötött készülékek egyneműsítése már súlyos költséget róna a lakókra. Ugyanis gyűjtő kéménybe egyidejűleg csak vagy hagyományos vagy csak kondenzációs kazánok köthetőek, azaz ha eddig mindenkinek hagyományos kazánja volt és egy lakásban most majd újat kell beszereltetni, mert a régi tönkre ment, csak akkor tudja 2016 július 01-től azt beüzemeltetni, ha az összes, ugyan erre a kéményre kötött kazán kicserélik kondenzációsra.

 Az egyedi kéménybe kötött gázkészülékek esetében is gondok lehetnek: akik az elmúl években kibélelték a kéményüket, azoknak is meg kell vizsgáltatni a kéményt illetve annak bélalését 2016 július 01.-től, mivel készülék csere esetében a korábbi béléscsövek sok esetben nem felelnek meg az kondenzációs kazánra előírt szabványoknak.

Így most még van ideje annak, aki hagyományos gázkazán vásárlásán gondolkodik vagy ha kazánját 2-3 éven belül le kell cserélnie, az június 30-ig még megteheti, mert utána csak már az új szabvány szerinti kondenzációs kazán üzemeltetheti be amihez a kéménynek is meg kell felelnie az új előírásoknak. Ugyanis ha 2016 június 30.-áig lecserélteti hagyományosra, akkor nem kell megvásárolnia a magasabb árfekvésű kondenzációs kazánt és nem kell átalakítani az egész rendszert, ami szintén nagyobb anyagi vonzattal járna.